Културно-исторически туризъм

Близостта на тракийската крепост "Перперикон" и светилището "Татул" ви осигуряват една отлична възможност да обогатите знанията си за древната култура и племената населявали тези земи преди хилядолетия. Природния феномен "Вулвата" /скална пещера/ и скалните ниши, изградени на 30м. височина разкриват красотата на природата. В Регионалния исторически музей Кърджали можете да разгледате експозиция, състояща се от три раздела - Археология, Минералогия и Етнография. Музеят е разположен в старинна триетажна сграда, която е архитектурен паметник на културата. Построена е през 1920 година и първоначално е била предвидена за мюсулманско духовно училище. В началото на 80-те години сградата е адаптирана за музейни цели.Тук се включват и забележителности като "Каменната сватба", чиито причудливи форми са се образували в следствие на вулканична дейност, крепостта "Моняк", пещерата "Карангил", крепостта "Вишеград", Култовия комплекс при с.Лисиците, средновековен мост при с.Ненково, "Стремските лабиринти", природната забележителност "Скален прозорец", защитената местност "Юмрук скала" и средновековния манастирски комплекс "св.Йоан Подром".

Риболовен и ловен туризъм

Язовира предлага отлични условия за риболов на шаран, сом, тулстолоб, бяла риба, уклей, костур и др. По заявка се организира ловен туризъм в ДДивС "Женда" и ДУ "Студен кладенец" на дива свиня, елен лопатар и муфлон.

Забавление

За вашето добро настроение във вечерните часове са на разположение ресторантите "Главатарски хан" , "Трифон зарезан", "При Гърка" и плаващ понтон "Моби Дик"