с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

История около гр.Кърджали

Село Главатарци се намира в Източните Родопи, на хълм вдаден между два ръкава на язовир Кърджали.

Разположено е на 368 метра надморска височина. В продължение на хиляди години този Родопски край е бил люлка на различни цивилизации и култури. Тук е имало селища обитавани от траки, елини, римляни, славяни, прабългари, византийци, латини и османски турци. Свидетелство, че и на мястото на днешното Главатарци е имало селищен живот още преди няколко хилядолетия, са откритите антични делви при строежа на къщата. Те датират от IV в.пр.н.е., когато тези области са били населявани от тракийското племе Беси.

Туристическото с. Главатарци
язовир Кърджали
  • До началото на 60-те години Главатарци е било добре развито село. Според преброяване от 1956г. в него има 50 домакинства, 41 сгради и 298 жители. През периода 1957-1963 г. започва строежа на язовир Кърджали. Предвижда се водата да залее няколко села по поречието на река Арда, в това число и средищното село Игловръх. Сега, когато нивото на водата в язовира падне много, могат да се забележат останките от селските сгради.
  • Язовирът на гр.Кърджали променя не само ландшафта на местността, но и живота на хората. Липсата на близкото средищно село кара много млади хора да се преселят в нарасналото село Енчец, или в град Кърджали, където има по-добри условия за живот. Населението застарява. Главният поминък на хората е отглеждането на добитък и тютюн. Къщите са изградени в характерния за този край стил-изцяло от камък и кирпичени тухли, а покривите–с каменни плочи /цигли/. Днес старият облик на селото е заменен от ново строителство запазило Родопския стил.
  • Начало на новото строителство в селото започва с построяването на вилата на Горско стопанство Кърджали през 1984г., когато в околността активно се залесяват склоновете на планината. Мястото е привлекателно с красотата и спокойствието си и скоро се появяват още няколко вили на семейства от близкия град Кърджали. През времето от 1989 до 1994г. селото почти обезлюдява. Но скоро, земята започва бързо да се изкупува, появяват се и първите хотели и къщи за гости и закипява нов живот, особено през летните месеци.
  • Село Главатарци вече е доста популярна дестинация за туризъм. Всеки отседнал в местата за настаняване в селото открива, че Главатарци е прекрасно място за почивка на туристите, решили да посетят историческите и природни забележителности в региона или за празненства по различни поводи. Невероятна е красотата, очарованието и уникалната самобитност на това планинско селище. Девствената природа, чистият въздух и невероятните пейзажи предразполагат всеки турист към една изпълнена със спокойствие и хармония почивка. Докоснете се до историята на едно старо Тракийско селище, която е жива и до днес…
Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com