с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

Комплекс с.Лисиците

Комплекс с.Лисиците се намира на десния бряг на яз. „Студен кладенец“ част от каскадата яз „Боровица“, яз“Кърджали“. Най-удобният подход към него е през въжения мост над естествено стеснение на язовирното езеро в района на с. Широко поле, под крепостта “Моняк”. Той е най-дългият въжен мост в България дълъг цели 260 метра и е изграден от въжета дърво и метал. От него се разкриват красиви гледки над язовира, както и към Родопите. Стената на тракийската крепост (ІV-І век пр.Хр.) започва на около 200 м южно от селото в местността Чит кая (“чит” – дувар, зид; “кая” – скала, канара). Изградена е от камъни без спойка, прегражда северната достъпна част и опасва площ от 1200 кв.м. Не са извършвани организирани разкопки, поради което в крепостта няма регистрирани сгради и други съоръжения.

Стената се забелязва трудно поради многото храсти и дърветата, които я прикриват. В околните скали са изсечени десетки скални ниши, някои от които са разрушени от времето и ерозията. 

Забелязват се части от жертвеници, улеи, жлебове и други съоръжения. Предполага се, че на това място предците ни са извършвали обреди, свързани с култа към слънцето.Срещат се фрагменти от керамичен материал. Скалният венец е впечатляващ с уникалните си естествени образувания, наподобяващи пирамиди, гъби, фигури на животни и хора. От височината се разкрива изключителна гледка към водната площ на яз. “Студен кладенец”, гр. Кърджали и устието на река Върбица. Необезпокоявани от хората, в скалите обитават множество редки представители на орнитофауната. В скалният масив Чит кая са изсечени 97 броя трапецовидни ниши, някои от които са разрушени от естествени процеси на изветряне и ерозия на скалата. Наблюдават се леки вариации на класическата трапецовидна форма и разлика в размерите. Разположени са в три реда. В скалния венец се наблюдават и впечатляващи орнитоморфни и зооморфни образувания, в които се различават човешки лица, влечуги и птици. Прочети още…

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com