с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

Всяка вечер, когато слънцето се скрие зад хълмовете на Родопите, тишината навлиза в околните скали на Дяволския мост, намиращ се на 10 км от град Ардино. Името му произлиза от легендата, която тъкмо тук намира свое магическо огледало. Във времена на турското робство, докато мрачният облак на угнетението покрива селата, се разиграва историята на една прекрасна българска девойка. Влюбена в свободата и изпълнена със смелост, тя избира да избяга от своите преследвачи.

Тъкмо когато стига до водите на река Арда, тя се изправя на Дяволския мост. Сърцето й се разкъсва от силното желание да спаси своя живот от залавянето. В душата й бушуват мъка и отчаяние. Но в моментите на най-тежко изпитание, се случва нещо изненадващо.По средата на моста, пред очите на турците, които гонят младата жена, изплува дяволско изображение. Ужасявайки се от непознатата мощ, те се отдръпват. Така позволяват на девойката да избяга и спаси живота си. Оттогава мостът носи името „Дяволски“ и легендата го превръща в символ на спасение и сила.

Но във вековете, този древен мост се превръща в нещо повече от подредени един върху друг камъни. Местните хора споделят друга легенда, която допълва мистерията на това място. По време на строежа, една млада мома, която носи храна на майстора Уста Димитър от село Неделино, загива под мистериозни обстоятелства. И тъй като всичко във Вселената е свързано, мостът съхранява нейната сянка и пази нейната памет.

Но най-голямото изумление идва с откритието на печат на цар Соломон, вграден в един от ключовите камъни в централния свод на моста. Специалистите се опитват да разтълкуват тази загадка и насочват поглед към древните светилища, разпръснати из Родопите, които биха могли да имат връзка със загадъчния мост.

Ако решите да посетите Дяволския мост, местните хора ще ви предупредят, че след залез слънце е по-добре да не се движите по него. В скалите наблизо се явява отпечатък от крака на самия дявол. А когато времето е ясно, отражението на дявола се вижда във водата, нежно играеща под моста. Това е времето, когато древната легенда оживява и магията на Дяволския мост изпълва въздуха, като призовава всекиго да се потопи в нейната мистика… Прочети още…

Туризъм

Summary
Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com