с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

„Перперикон“

Открийте тайнственото мегалитно светилище Перперикон, разположено в Източните Родопи на 15 км североизточно от гр. Кърджали. Това археологическо чудо привлича вниманието на посетителите със своята историческа значимост и културно богатство.Перперикон е известен като прочуто светилище на Дионис – бога на виното и екстаза, поклоняван от древнотракийското племе сатри.

„Разкопките“

Разкопките, провеждани от известния археолог професор Николай Овчаров, разкриват великолепни съоръжения като Двореца и Акропола, които доскоро бяха скрити от обществото. Толкова важни са откритията, че дори медиите като CNN отразяват разкопките и обявяват Перперикон за историческо събитие.
Това скалено градче, възникнало през римската епоха, но с история, която се простира хиляди години назад, създава впечатляващо светилище. Изобилieto на култовите съоръжения на хълма свидетелства за величието и важността на Перперикон. Впечатляващите находки, открити тук, подкрепят хипотезата, че на този точно местоположение е се намирало прочуто в античността прорицалище на бог Дионис.

„Легендите“

Легендите и преданията около Перперикон придават още повече мистика на това място. Според една от легендите, две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на Перперикон. Първото от тях предвещава големи завоевания и слава за Александър Македонски, а второто предсказва властта на Гай Юлий Цезар Октавиан Август, първият римски император.
Древните обитатели на Перперикон са били предани на култа към Бога Слънце и са изградили своите обредни ниши, светилища и гробници. С развитието на оръдията на труда, те са преобразили скалите, изсичайки творения от камък, които са запечатали великолепната им вяра в Слънцето. Археологическите находки включват оброчни съдове, фугири и антични предмети, свързани с този култ. Посещението на Перперикон ще ви отведе на пътешествие в древни времена и ще ви потопи в магията на тракийската култура и римската епоха. Разходката през разкопките и изключителния пейзаж ще ви оставят с неизгасващо желание за откриване на още от мистериите на Перперикон.“ Прочети още…

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com