с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

„Перперикон“

Загубено в планинските пейзажи на Източните Родопи, на само 15 километра североизточно от град Кърджали, се издига Перперикон – мегалитното светилище, което привлича посетителите с историческата си значимост и културното богатство. Това археологическо чудо не просто разказва историята на едно време, а го възкресява с величието си. 

„Разкопките“

Разкопките, направени от професор Николай Овчаров, известен археолог, разкриват величествени съоръжения като Двореца и Акропола, които досега бяха скрити от погледа на света. Този каменен град, възникнал през римската епоха, притежава история, простираща се хиляди години назад, и създава вълнуващо светилище, посветено на Дионис – бог на виното и екстаза, обичан от древните тракийци.

„Легендите“

Легендите около Перперикон създават допълнителна мистика. Олтарът на светилището, според преданията, е бил свидетел на две важни пророчества – едното, предсказващо слава за Александър Македонски, а другото, предсказващо властта на Гай Юлий Цезар Октавиан Август, първият римски император.

Перперикон не само събужда въображението ни, но и се превръща в източник на археологическо богатство. Обитателите на това светилище са създали гробници, ниши и светилища, почитайки Бога Слънце. Изсечените скали и статуи свидетелстват за техния изтънчен вкус и вяра в магията на Слънцето. Археологическите находки, като оброчни съдове и антични предмети, допълнително оживяват древната история на Перперикон.

Посещението на този тайнствен свят ще ви потопи в древни времена и тракийската култура, предоставяйки възможността да преоткриете загадките на миналото. Разходката из разкопките и изключителните планински пейзажи ще ви оставят с желание да се върнете за още от откритията на Перперикон. Споделете с нас това уникално място и се потопете в мистерията на древните времена.

Прочети още…

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com