с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

Пещера „КАРАНГИЛ“

Пещера „КАРАНГИЛ“ се намира във варовиковият масив под крепостта “Хисара”, на 15 минути пеша от центъра на с. Широко поле. Образувана във варовикови скали, триетажна, обитавана от различни видове прилепи и единствения в света паяк «Centromerusmilleri». Дължината й е 490 m; денивелацията: +15 m; надморската височина: 340 m. Това е триетажна и суха пещера, най-дългата в Източните Родопи. Първият етаж е с дължина 180 м. В него се навлиза от два вертикални входа, които са сравнително тесен. Преди повече от 40 години първият етаж е бил наводнен, но с течение на времето водата се е просмукала и изчезнала. Недалеч от него е най-голямата зала на пещерата.

Тя е била дъно на подземно езеро, но при строежа на близката чешма водата се е просмукала и сега дъното е сухо. До втория етаж се стига след преодоляването с помощта на въже или стълба на 10-метров комин. Разположен е над първия етаж и е с размери – дължина над 65 м. и средна височина 2 м. Подът е покрит със скални отломки и прилепно гуано. Първият и вторият етаж са обитавани от прилепна колония. Третият етаж е трудно достижим, даже и с алпийска техника.

История

По пода на третия етаж са открити керамични фрагменти от ранната бронзова епоха. Близо до сегашния и вход са открити монети от времето на римските императори Септимий Север и Гордиан II. Има опасност от каменопади и свличания. През пет метров тесен комин се стига до третия етаж.
По стените и тавана има драперии (завеси), сталактити и сталагмити. Пещерата е в пласт от много меки варовици, на места има свличания на пръст и камъни, които ограничават достъпа до някои от проходимите преди галерии.

Фауна

Установени са 11 вида безгръбначни животни, от които най-интересни са паякът Centromerus milleri, стоножката Rhodopiella beroni и бръмбарите Bureschiana drenskii и Laemostenus cimmerius. В пещерите живеят два вида подковоноси прилепи, големи нощници (M. bly thii/ myotis) и дългокрили прилепи.

Пещерата не е подходяща за посещение през зимата Прочети още

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com