с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

Римски мост край с.Ненково

В античността и средновековието през Източните Родопи преминават множество пътища. Пътните артерии са прокарвани по поречието на буйни планински реки. Покрай реките Арда и Боровица пътищата свързвали Филипопол и Одрин. В годините на разцвета си разрастващата се Римска империя развива и изгражда забележителна трансконтитентална пътна мрежа.Римски мост край с.Ненково е част от построените множество мостове по това време. При тяхното строителство масово приложение намират зиданите сводови конструкции. Малка част от тях са запазени и днес. Класическите римските мостове са масивни, с полукръгли сводове, стъпващи върху дебели стълбове с ширина приблизително равна на половината от отвора на свода. Без съмнение, най-известният в България такъв мост е Дяволският мост над р. Арда при с. Дядовци, общ. Ардино, който е обвеян с много мистика и легенди.

Малцина, обаче, знаят, че по поречието на р. Боровица, близо до с. Ненково има и друг, подобен на него.Римски мост край с.Ненково е с 2 метра по-дълъг от Дяволския мост и дължината на пътното платно достига 58 метра. Той е асиметричен, с 5 каменни свода с различни размери. Свързвал е двата бряга на река Боровица, малко преди с.Ненково. Днес част от моста е разрушен и той вече не се ползва. Според местни слухове в основите му било закопано злато и част от камъните са откъртени от иманяри. Близкото до него село Ненково е свързано със света чрез мост от по-ново време, който е единствената възможност за придвижване на жителите му.

Маршрут

Мостът се намира близо до село Ненково в Родопите. Ненково се намира на 30 километра от Кърджали в посока североизток, малко над язовир Кърджали. За да стигнете до моста, трябва спрете на 700 метра южно от селцето по пътя към Пъдарци. Пътя се движи успоредно на река Боровица. До него може да се стигне, като оставите колата си встрани на пътя и продължите пеш няколко метра по полегата пътечка, която слиза надолу към реката. Прочети още…

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com