с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

„Каменна сватба“

„Каменна сватба“ е скален феномен и се намира до село Зимзелен, на няколко километра източно от Кърджали. Скалните образувания се простират на площ от около 40 декара и представляват наистина красива гледка. Подобно на Скалните гъби до село Бели пласт, и тук причина за чудноватите форми е природата. Преди десетки милиони години в следствие на подводна вулканична дейност са се образували скалите – риолитови туфи. По-късно, след като морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси. Сред тях има прослойки и от други скали – варовици, конгломерати и др. Различният минерален състав на скалите определя тяхната различна здравина, а това е важно условие за моделирането на фантастичните фигури на пирамидите.

„Легенди“

Името на скалната група – Каменна сватба – е дадено заради няколко скални къса, оформящи една група, която, с извесно въображение, може да се оприличи на група хора. За този феномен са известни две легенди. Според първата сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог, защото свекърът го ядосал с нечестивите си помисли към младата булка. Втората легенда гласи, че имало старо народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватбата. Но духнал силен вятър, отвял булото и лицето на младата жена било видяно от всички. За наказание природните сили наказали всички присъстващи и ги вкаменили.

Друго предание разказва, че сватбеното шествие било настигнато от разбойници, главатарят на които толкова се възхитил от красотата на невестата, че я поискал в откуп. Когато не я получил, наредил да избият всички. В този миг те се вкаменили, а червеният цвят на скалите останал, за да пази спомена за пролятата кръв. Преди гибелта си младоженците застинали в страстна целувка, която и днес може да се види встрани от вкамененото шествие. Прочети още…

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com