с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

Откриването на Орлови скали представлява историческо съкровище за България. Техните тракийски корени допринасят за обогатяването на културното ни наследство. Този скално-култов комплекс, разположен в близост до Ардино, представлява уникална комбинация от природна красота и археологическо богатство.

Състои се от сто скални ниши, високи 70 см и с дълбоки 34 см. Орловите скали стават свидетели на древните ритуали и обичаи на тракийските племена. Тяхната трапецовидна форма и точното им издълбване в отвесните вулканични скали ги прави уникални за региона. И въпреки че сега са останали 97, поради разрушенията на три от тях, те продължават да впечатляват с мащаба и загадъчността си.

Изследванията сочат, че траките са използвали тези ниши за религиозни и ритуални цели. Най-популярната теория е, че те служели за погребални урни, като около тях са намерени следи от обредно горене. Подобни скални светилища се срещат и в други райони на Източните Родопи, като тяхното разположение не следва определена закономерност, което подсилва загадъчността им. Тракийските майстори са издълбавали нишите върху гладки скални повърхности.

От Орловите скали до другите подобни светилища в региона, тези артефакти предлагат вълнуващ прозорец към мистериите на древните тракийски обичаи и вярвания. Разкриването на техните тайни продължава да вдъхновява и нашите съвременни учени и любители на историята. Прочети още…

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com