с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

„Татул“

Дълбоко в сърцето на Родопите, само на 200 метра от живописното село Татул и на около 15 километра от Момчилград, се издига Тракийското светилище Татул. Този магически край притежава един от най-величествените мегалитни паметници в България, който не просто пази древни тайни, но и разкрива богатата история на тракийския народ. Светилището е съставено от скален масив, върху който величествено се издига пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датирано от края на V до началото на IV хил. пр.Хр., светилището разкрива своята древна душа чрез глинените съдове, които са намерени  в региона.

„История“

През XVIII – XI в. пр.Хр., Татул преживява своя първи велик разцвет. Скалната пирамида и разположените около нея гробници засвидетелстват за времето, в което светилището е било център на ритуали и жертвоприношенията. В кръг от глинени олтари са се извършвали обредите, а стотици култови предмети, като глинени човешки идоли и прешлени за вретено, свидетелстват за предаността към тракийските божества. През 2004 – 2007 г., разкопките разкриват уникални предмети от глина, обвързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска. Въпреки споровете относно точната датировка, комплексът се издига като светилище и крепост през различни епохи.

„Свят на Мистерии и Наблюдения“

Освен като светилище за пренасяне на жертви, Татул представлява и историческо място за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината. Например, при изгрева си, Слънцето прониква през „мушката“ на един специален скален процеп. Формата на най-високата част от мегалита, вдълбан полукръг, наподобяващ изгряващо слънце, подсказва за връзката между светилището и небесните тела.

Татул не е просто каменен комплекс; това е свидетелство за древната връзка между тракийския народ и космоса. Заповядайте в Татул и се потопете в магията на тракийската история, която този уникален мегалитен паметник с пирамидална красота ни предоставя. Прочети още…

Туризъм

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com