с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

Крепост „Вишеград“

Съвсем близо до град Кърджали се намира най-добре запазеният средновековен замък в Родопите. Крепост „Вишеград“ е разположена на висок връх, на десния бряг на река Арда, в местността Харман кая. Това е една древна тракийска крепост от ІV – Ів. Тя е охранявала разклонение на пътя от Адрианопол до филипопол към вътрешността на Източните Родопи по долината на река Върбица. В добре запа­зената цитадела вероятно е резидирал управителят на средновековната област Ахридос. Под стените й е преми­нал отрядът на кръстоносците, воден от маршал Жофруа Вилардуен, а на левия бряг на р. Арда, под крепостта Мнеакос (Моняк), се е намирал лагерът, в който е избран Анри – вторият император на Латинската империя.В началото на 13 век Източните Родопи и районът около днешен Кърджали се превръщат в арена на военните действия с Латинската империя.

През лятото на 1206 година разгромените кръстоносци успяват да се мобилизират и започват поход срещу предвожданата от цар Калоян българска войска. Те се движат по долината на река Арда и достигат богата и красива долина, над която се издигат внушителни крепости.

Името Вишеград е с български произход и означава „град на високо“, „висок град“ – давано на крепости и в други европейски държави. Запазени са следите от две правоъгълни двуетажни вътрешни кули. Стените им са дебели около 2.20 м и измазани с хоросан, примесен със счукани тухли. Първият етаж е ползван за водохранилище. Ясно личат етапи на доизграждане на помещенията и стената в по-късен период от съществуването на крепостта Вишеград. Входът на замъка е бил от югоизток. Крепостта е проучвана в периода 1971-74 година. Открити са както цели, така и фрагменти от глинени съдове със сграфито украса, желязна маска, стрели, копия, накити и др. Забележка: Крепостта е лесно достъпна. Удобна за посещение. В местността Харман кая (на около 1 км южно от селото) има труднозабележими руини от тракийска крепост. Прочети още

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com