с. Главатарци, №1, общ. Кърджали +359889 528 420, +359888 627 563 betula_04@yahoo.com

Природна забележителност „Скален прозорец“

Природна забележителност „Скален прозорец“ се намира край село Костино, на 16 км северозападно от град Кърджали. Заема площ от 2 дка в района на Големия Костински дол, в близост до селата Крушка и Голяма бара. Скалният прозорец представлява уникален природен феномен във формата на мост. Виси във въздуха, подпрян на две колони, с отрязано от всички страни платно. Платното е бяло, изградено от бели варовици, и се извисява над колоните на моста. 

Формиране

Формирането на този природен феномен е започнало приблизително по същото време, когато са се формирали и забележителностите Вкаменената сватба . Намира се на около 19 км югоизточно от Скалния прозорец/ и Каменните гъби /27 км североизточно/, отново в област Кърджали. Началото на този процес датира от преди около 50 милиона години, когато областта е била разтърсвана от непрестанна вулканична дейност. Вследствие на постоянното движение на земните пластове, определени части от земната кора се издигат вертикално, над морското равнище, Започва формирането на невероятните форми под влиянието основно на дъжда, течащата вода, летните горещини и зимните студове. В началото колоните на моста са били три, но природните сили разделят платното между втората и третата колона. Днес последната колона наподобява голяма каменна гъба, чийто връх е част от платното на моста.

Височината на скалния мост е  около 10 м, дължината – 15 м, а ширината – 7 м. Трите колони, които го изграждат, са еднакво високи, изградени от масивни, зелени, вулканични туфи без наслояване.Обектът е обявен за защитена природна забележителност през 1970 година с цел да се запази неговата естествена форма, наподобяваща скален прозорец.

Маршрутен туризъм

Мястото е изключително красиво и привлекателно за любителите на природата. Подходящо е за маршрутен туризъм с водач, тъй като има маркирана пътека, но е много трудно тя да бъде следвана без човек, който познава района. Пътеката за Скалния прозорец започва от един от завоите на пътя покрай язовир Кърджали, до където се достига лесно с автомобил. Теренът по-нагоре обаче е труден и е необходимо да бъде посетен в подходящото време. През дъждовните сезони водата е буйна и трудна за преодоляване. До природния феномен може да се стигне и по главен път Хасково – Кърджали, като се отклоните при контролен пункт на КАТ вдясно през село Скална глава. Пешеходен маршрут тръгва от хижа Боровица /12 км/. Прочети още…

Телефон
+359889528420
+359888627563
Адрес

с. Главатарци, №1, общ. Кърджали

Email

betula_04@yahoo.com